Verhaal van Yvonne van der Loo

Eigenlijk heb ik altijd al gedacht dat ik niet zou doorwerken tot aan mijn pensioen

Ik ben een harde werker. Altijd geweest en dat is ook fijn. Ik was teamleider en coach bij Rijkswaterstaat. Je hebt bij Rijkswaterstaat een droge en een natte kant. Ik zat aan de natte kant: gaf op verschillende locaties leiding aan 2 groepen sluismeesters en boa’s op het water. Ik ben 61 jaar en op 1 januari 2022 ben ik gestopt met werken. Dit kon dankzij een regeling bij de Rijksoverheid waarbij je dagen kan kopen en dat heb ik gedaan. Zo kan ik tot eind juni 2022 verlof opnemen en dan ga ik op 1 september officieel met pensioen. Ik heb voor deze constructie gekozen omdat het de regel is vanuit ABP dat je na je pensioen mag bijverdienen als je niet langer dan 5 jaar voor je officiële pensioendatum stopt met werken. Ik word in augustus 62 – dus als het goed is – blijf ik binnen die termijn van 5 jaar. Misschien dat ik er nooit gebruik van maak overigens. Ik ben gestopt, omdat ik wilde stoppen met werken. Anders had ik net zo goed langer bij Rijkswaterstaat kunnen blijven.

Eigenlijk heb ik altijd al gedacht dat ik niet zou doorwerken tot aan mijn pensioen. Ik wist al heel lang dat ik eerder zou stoppen. Er zijn nog zoveel mooie dingen te doen. Maar die stap zetten, dat is een 2e. Je schuift het makkelijk voor je uit zo’n besluit. Maar door mijn ziekte had ik nog meer het gevoel dat ik van het leven moest genieten. In de laatste week van januari 2020 werd tijdens een bevolkingsonderzoek bij mij borstkanker vastgesteld. De start van de behandeling viel samen met de 1e lockdown. In het 1e coronajaar heb ik allerlei behandelingen ondergaan. In november ben ik weer genezen verklaard. Voor wat het waard is. Garanties krijg je er niet bij.

Ook al dacht ik er dus al over om eerder te stoppen met werken, blijft het lastig om daadwerkelijk die stap te zetten. Je hebt toch de neiging… ach ik ga nog wel even door. Er kan nog wel een jaartje bij. Je hebt lef nodig om daadwerkelijk tot dit besluit te komen. Wat me geholpen heeft, is dat ik aan het begin van 2021 aan iedereen heb verteld wanneer ik wilde stoppen. Ik was bang dat ik anders op mijn besluit zou terugkomen.

Het vervroegd met pensioen kunnen gaan, dat vind ik pure luxe. Ik moet financieel gezien een heleboel inleveren en dat is logisch. Maar ik hou genoeg over. Van tevoren heb ik goed bekeken wat mijn vaste lasten zijn en wat ik aan eten uitgeef. En ik heb daar nog wat bij opgeteld voor andere zaken en voor onvoorziene kosten. Dan weet je ongeveer wat je per maand nodig hebt. ABP heeft een prachtige tool waardoor je alles kan berekenen. Heel gebruiksvriendelijk. Maar ook dat is dan weer hard werken. Het hierover nadenken en afwegingen maken tussen verschillende opties. Zo van, ik moet wel veel inleveren. Zal ik dan toch nog maar even doorwerken? Maar ik heb het niet gedaan. En dat maakt me ontzettend blij.

Deel deze pagina