Verhaal van Tuur Elzinga

Pensioen betekent tijd voor dingen die je vol passie kunt doen

Ik ben namens vakbond FNV de onderhandelaar geweest van het Pensioenakkoord. Ik vind het belangrijk dat ons pensioenstelsel klaar is voor de toekomst. Iedereen moet op een fatsoenlijke manier van zijn oude dag kunnen genieten. Maar laat ik in dit verhaal over pensioen teruggaan naar mijn jeugd.  

Mijn opa werkte in de Citroen-fabriek in Amsterdam. Maar hij was al met pensioen toen ik geboren werd. Mijn vader was de laatste van 7 kinderen. Mijn opa is in 1900 geboren en heeft 2 Wereldoorlogen meegemaakt. Hij had een klein aanvullend pensioentje. Het stelde niet veel voor. Mede daarom was hij ontzettend gelukkig met het staatspensioen dat hij ontving, de AOW.  

Na zijn pensioen is mijn opa naar Texel verhuisd. Dit is één van de redenen dat mijn ouders ook naar Texel zijn gegaan. Mijn vader kon daar een baan krijgen als leraar op een middelbare school. Mijn vader was vervolgens de enige van de 7 kinderen die zo dichtbij woonde. Er zat geen boot tussen. Mijn opa had al veel kleinkinderen toen ik geboren werd, maar alleen ik woonde op fietsafstand. Een luxepositie. 

Voor zover ik me kan herinneren ging ik al op jonge leeftijd op de fiets naar hem toe. Mijn opa had veel hobby’s. En hij had ook enorm veel geduld. Hij maakte veel tijd voor me vrij. 

Mijn opa repareerde klokken, waar ik hem een beetje bij mocht helpen. Het was wel precisiewerk dus ik kon niet zo veel doen. Hij leerde me werken met een draaibank. En hoe je hout kon bewerken, schilderen en allerlei andere hobby’s. We deden heel veel samen. 

Het voelde als een enorme vrijheid dat je zoveel dingen kunt doen zodra je met pensioen bent. En dat je zoveel aandacht kunt geven aan de mensen om je heen. Dat realiseerde ik me uiteraard pas later. Maar het is denk ik ook een ideaalbeeld: dat je zeeën van tijd hebt zodra je met pensioen bent. En dat je zodoende de mensen om je heen veel persoonlijke aandacht kunt geven. Er zat veel liefde in de dingen die mijn opa met mij ondernam. Dat heeft hij ook op mij overgebracht. Het is belangrijk om met passie met dingen bezig te zijn.  

Het is inmiddels een behoorlijke tijd geleden. Kort nadat ik op kamers ging wonen is mijn opa overleden. Maar ik heb mijn hele jeugd een bijzondere en mooie band met hem gehad. Dat associeer ik wel met pensioen. Dat je tijd hebt voor elkaar. Extra tijd voor je familie, voor je vrienden maar ook tijd voor de dingen die je vol passie kunt doen. 

Portretfoto: Marijn Fidder

Deel deze pagina