Verhaal van Petra Limpens

De uitdaging van een grensarbeider

Mijn partner en ik wonen in België. Hij is 11 jaar ouder dan ik. In het begin van onze relatie waren we helemaal nog niet met pensioen bezig. Dat veranderde toen hij vanuit zijn werk bij de Provincie een vrijblijvend gesprek met een financieel adviseur kreeg aangeboden. Dat wilden we wel. Hij liet ons zien hoe onze financiële situatie zou zijn als mijn partner met pensioen gaat en ik nog 11 jaar doorwerk. In de grafiek zagen we een flinke financiële dip. Niet problematisch, maar dan moeten we toch de broekriem aantrekken. En eigenlijk willen we dat niet.

Daardoor gingen we goed nadenken over ons pensioen. Stel, mijn partner neemt de luxe om minder uren contractueel te werken. Dan bouwt hij ook minder pensioen op. Dan kan ik in de toekomst me die luxe niet veroorloven. Normaal zou minder werken geen probleem zijn, maar wij zitten met die 11 jaar leeftijdsverschil.

We keken opnieuw naar ons pensioen toen mijn oom en tante met pensioen gingen. Wij zijn – net als zij – grensarbeiders. Alleen in een omgekeerde situatie. Wij wonen in België en werken in Nederland. Voor hen was het de beste optie om naar België te verhuizen. Zodat mijn oom, die in België werkte, al op zijn 57ste met pensioen kon.

Door hun keuze om te verhuizen, gingen wij nadenken over onze situatie. We maakten een afspraak met het Bureau voor Belgische zaken. Daar kregen we uitleg over de invloed van allerlei situaties op ons pensioen. Wat als we in Nederland gaan wonen? Wat als we in België gaan werken? Wat als we onze baan verliezen? Wat als iemand arbeidsongeschikt raakt?

Ik schrok toen bleek dat wij vanuit Nederland geen uitkering kregen bij baanverlies. Hiervoor dragen we wel belasting af in Nederland. Als grensarbeider kun je aanspraak maken op een Belgische werkloosheidsuitkering. Deze is een stuk langer dan in Nederland. Gelukkig werken we allebei voor de overheid en hebben we stabiele banen. Nadat we alle scenario’s gezien hebben, zagen we dat in Nederland werken en pensioen opbouwen het meest gunstig voor ons is.

Nu gaan we iedere 3 jaar naar een pensioenadviseur voor nieuw advies. Bij elke politieke wissel kan de regelgeving voor grensarbeiders zomaar veranderen. Als grensarbeider word je soms best benadeeld. Er was zelfs een korte periode waarin je alleen pensioen kon ontvangen als je in Nederland woont. Dat zou voor ons een gedwongen verhuizing naar Nederland betekenen. Die regel is gelukkig weer van de baan. Maar het wel of niet verhuizen naar Nederland houdt ons toch bezig.

In de toekomst zou ik graag minder gaan werken of eerder met pensioen gaan. Dan kunnen we toch samen genieten van het pensioen. Als we nog 11 jaar wachten tot ik ook met pensioen kan, dan is hij heel zwart-wit gezegd al bejaard. Desnoods lukt het met wat minder geld. We hoeven niet rijk te zijn, maar we willen wel leuk leven.

Deel deze pagina