Verhaal van Martin Gerards

De langste vakantie van mijn leven

Ik ben me echt pas met pensioen gaan bezighouden vlak voordat ik 60 werd. Toen begon ik met gebruik maken van de regeling ‘het generatiepact’. Dat is een regeling in het onderwijs waardoor je meer rust en vrije tijd krijgt als je 60 jaar of ouder bent. Rond die tijd heb ik een berekening laten maken voor wanneer ik met pensioen zou kunnen gaan. Met 60, 63 en met 65 jaar… en dan ga je kijken naar wat je bestedingspatroon is en wat je op welke leeftijd aan pensioen zou krijgen.

Toen besloot ik voor mezelf dat ik 40 dienstjaren in het onderwijs wil volmaken, dan ben ik 64 jaar en 3 maanden. Maar dat valt dan in april, dus dan kan ik net zo goed doorwerken totdat ik 65 ben.

Als je met pensioen gaat, begin je eigenlijk met de langste vakantie van je leven. Daar denk je toch over na. Dan kijk je naar welke hobby’s heb ik, wat vind ik leuk? Wat wil ik gaan doen in mijn vrije tijd? Wil ik iets van de wereld zien of in Nederland blijven? Of achter de geraniums zitten? Maar voor dat laatste ben ik in ieder geval geen type, want ik ben eigenlijk altijd wel bezig.

Dat was niet zo voor mijn vader. Hij is eind december op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn ideaalbeeld toen hij nog werkte, was huisje boompje beestje. En hij kon al met pensioen toen hij 59 was. Hij heeft toen nog ruim 30 jaar van zijn pensioen kunnen genieten. Dus ik denk niet dat ABP er nog aan heeft kunnen verdienen, haha!

Ik denk dat ik er helemaal geen probleem mee heb om met pensioen te gaan. Ik heb genoeg bezigheden en hobby’s. Zoals klussen in de garage, sleutelen aan oude motoren en auto’s. Daarnaast maak en luister ik graag muziek en spreek ik graag met vrienden af. Ik ga er meer op uit als ik met pensioen ben, denk ik. Dat doe je niet zo snel als je nog aan het werk bent.

 

Deel deze pagina