Verhaal van Marc Nelissen

Laat het pensioen maar komen! 

Wat wil ik als ik met pensioen ga? Daar heb ik het toevallig vanochtend nog met Patricia, mijn vrouw, over gehad: lekker reizen, onafhankelijk zijn, weg kunnen gaan. En de manier van leven die we nu gewend zijn, willen we kunnen doorzetten. Lekker in de auto stappen bijvoorbeeld naar Italië. Mijn schoonfamilie heeft daar een woning. Daar gaan we ieder jaar naar toe. De zus van Patricia is daar ook… en dat zouden we te pas en te onpas willen kunnen doen. Nu moet je alles plannen, op tijd boeken, met de vakantie van de kinderen rekening houden… 

Als het goed is, heb je als je met pensioen bent meer tijd. Mijn vader is politieman geweest en kon met 58 stoppen met werken. Toen had hij 40 dienstjaren. Mijn vader is op een gegeven moment naar de Gemeente overgestapt. Daar was een regeling waardoor ambtenaren eerder konden vertrekken. Dus met 58 jaar is hij met de VUT gegaan. Ik hoop dat wij dat ook ooit gaan krijgen… En hij heeft dingen gedaan, waarvan ik denk: dat is leuk! Hij heeft een caravan. En dan hing hij de caravan achter de auto en dan ging hij samen met mijn moeder en vrienden zes weken weg. En dat is wat wij ook willen. Niet met de caravan, maar een huisje in Italië, of op Kreta, of naar Spanje, whatever… Gewoon wég. De kinderen het huis uit… het voor de kinderen goed geregeld hebben… en dan kunnen gaan. Zonder te plannen. Dat is wat ik nu mis. 

En ook weten dat je financieel gezien de schaapjes redelijk op het droge hebt. Ik werk nu bij de Gemeente, dus het is wel fijn geregeld met het ABP-pensioen. En ik heb hiervoor bij de Rabobank gewerkt, daar had ik ook een heel goed pensioenfonds. Die gedachte is prettig: ik heb het goed geregeld, het is bij twee fondsen save. Dan nog de AOW erbij… We hebben alles op een rijtje en weten precies wat we dan te besteden hebben, ook door het financieel gerelateerde werk dat mijn vrouw en ik hebben gedaan bij de Rabobank. Misschien hebben we het dan nog wel beter dan nu. Tegen die tijd zijn de kinderen het huis uit en hebben we geen hypotheek meer af te lossen.  

Ik zou ook wel eerder met pensioen willen gaan. Tot m’n 67 werken, dat zie ik niet zitten, misschien parttime, maar niet fulltime. Nee. Vroeger vond ik het erg om ouder te worden, maar nu denk ik: toch wel lekker als je kunt stoppen… en je bent gezond. We moeten het niet te lang uitstellen.  

Als de kinderen het huis uit zijn, écht het huis uit zijn, dan zetten we een bordje in de tuin, dan verkopen we het huis en nemen we een appartementje in Heerlen-Centrum. Een lekker appartementje en als je dan weggaat, trek je de deur dicht. En… je hoeft geen gras meer te maaien of de haag te snoeien… Dat we kunnen zeggen: het is slecht weer, we stappen in de auto en we zijn weg. Die vrijheid! 

 

Deel deze pagina