Verhaal van Joëlle van Reijmersdal

Ik ben pas 23 jaar maar wil het nú goed geregeld hebben voor later

Op mijn 16e ben ik begonnen met een MBO-studie Evenementorganisatie/Marketing/Communicatie. Ik ben deze studie gestart omdat ik van nature een organisatietalent ben, het mensen graag naar hun zin maak en wil dat ze het fijn hebben. Als iemand iets te vieren heeft, dan maak ik er graag een geweldig feestje van. Het was écht een hele leuke studie maar ik zag wel in dat er in deze branche moeilijk werk is te krijgen en dat de werktijden erg onregelmatig zijn. Je werkt voornamelijk als andere mensen vrij zijn. Daarom vroeg ik me af of dit ‘later’ nog wel bij mijn levensstijl zou passen.

Omdat ik nog een HBO-studie wilde doen, ben ik eens gaan kijken naar andere studies, bijvoorbeeld Communicatie of zo. Ik ben naar verschillende open dagen geweest om te zien wat ik verder nog leuk zou vinden. En toevallig kwam ik tijdens een van deze open dagen bij de opleiding Logopedie langs. Ik was op weg was naar de presentatie van een andere opleiding. De mensen die bij de opleiding Logopedie stonden waren zo enthousiast en aardig dat ik dacht, ik ga wel even naar deze presentatie luisteren. Dat beviel zo goed dat ik me diezelfde dag heb ingeschreven voor deze opleiding. En nu, 4 jaar later heb ik de opleiding succesvol afgerond. Ik zit nu in mijn laatste weken van stagelopen en heb mijn Thesis al gehaald. Ik ben heel enthousiast over het vak logopedie omdat ik veel met mensen bezig ben, op een zorgzame manier maar niet als verpleegkundige. Niet écht zorgen voor mensen maar wel helpen beter te worden op een andere manier. Denk hierbij aan mensen die een spraak-, taal- of gehoorprobleem hebben, of volwassenen die een hersenbloeding hebben gehad en weer beter moeten leren spreken.

In eerste instantie dacht ik dat ik vooral zou gaan werken met volwassenen maar tijdens mijn studie heb ik me meer verdiept in werken met kinderen. En dat vind ik super leuk! We kregen thema’s als gedragsproblematiek en kinderen met een beperking. Hier heb ik ook een Minor in gedaan in Nijmegen. Na mijn 1e stage dacht ik deze doelgroep past écht bij mij. De kinderen laten je heel erg reflecteren. Alles wat je zegt daar moet je goed over nadenken. Kinderen zijn heel eerlijk en houden je een spiegel voor. Kinderen met een ‘normale’ ontwikkeling zijn wat beleefder, voelen de gebruikelijke normen en waarden beter aan en kunnen gevoelens van anderen beter lezen. Kinderen met autisme en verstandelijke beperkingen kunnen dit niet zo goed en dat vind ik juist interessant. Ze zeggen alles wat ze vinden en zijn heel eerlijk, lekker rauw. Daarom vind ik deze doelgroep echt leuk om mee te werken.

Ik ben nu dus bijna klaar met mijn studie en vroeg me af of ik zou gaan werken of nog doorstuderen.

Sinds vorig jaar woon ik samen met mijn vriend en hebben we een huis gekocht. Hier zijn we heel blij mee maar dat brengt ook financiële verplichtingen met zich mee. Dus mede daarom heb ik de beslissing genomen te gaan werken. Maar waar ga ik dan werken?

Op dit moment loop ik stage bij een vrij gevestigde logopediepraktijk. Zij hebben mij een baan als logopediste aangeboden. Maar ik kreeg ook nog een baan aangeboden bij de praktijk van mijn vorige stage én van een andere praktijk via LinkedIn. Ik heb met alle 3 een gesprek gehad en heb de arbeidsvoorwaarden vergeleken.

Tja, het probleem bij het beroep logopedie en andere paramedische beroepen, zoals ergotherapie en fysiotherapie, is dat er geen CAO is. Dus er zijn geen salarissen met schaalindeling of andere arbeidsvoorwaarden vastgesteld. Ik heb geluisterd naar wat ze te bieden hadden en heb hier een eigen beeld van gevormd, wat wil ik zelf. Ik heb het ook met mijn ouders besproken. Mijn moeder werkt bij APG dan hoor je wel eens wat over pensioen. Mijn vader is zelfstandig ondernemer en heeft ook bepaalde arbeidsvoorwaarden genoemd waarmee ik rekening moest houden, zoals pensioen, vakantiegeld en vrije dagen.

Ik ben iemand die heel erg over de toekomst nadenkt, dus ik wil graag op een of andere manier pensioen opbouwen. Hoe ik dat ging doen dat wist ik dus nog niet. Dit heb ik wel besproken met de verschillende werkgevers.

Bij een partij kreeg ik een extra bedrag boven op mijn salaris, dat moet ik dan zelf sparen. Ik had geen idee hoe ik dat moest doen, kan ik dat dan zelf afsluiten bij een pensioenfonds zoals APG, moet ik dan zelf daar aankloppen? Of moet ik het op een aparte spaarrekening zetten? Daar heb ik niet zoveel verstand van. Ik hoor om mij heen dat mensen pensioen sparen via hun werkgever. Dat was bij mij niet zo.

Eén werkgever wilde helemaal niets doen voor mijn pensioen. Dus die viel voor mij meteen af.

Bij de logopediepraktijk waar ik vorig jaar stage had gelopen werd gezegd: volgens mij spaar je pensioen via ons. Dat heb ik toen nagekeken in het contract dat ze mij had gestuurd maar daar stond niets hierover in. Daarna ben ik opnieuw in gesprek gegaan met deze eigenaresse omdat ik wel graag bij deze praktijk wilde gaan werken. Ik kon het heel goed vinden met haar en de andere logopedisten én ze werken op het speciaal onderwijs, dat sluit heel goed aan bij de doelgroep die ik leuk vind. De andere arbeidsvoorwaarden waren allemaal goed, behalve het pensioen. Ik heb met haar besproken dat ik graag bij hen wilde komen werken maar dat ik wel benieuwd was hoe ze het met het pensioen zouden gaan regelen. De eigenaresse heeft na ons gesprek wel actie ondernomen. Zij heeft nu een pensioenovereenkomst afgesloten met een verzekeringsmaatschappij. De werkgever legt nu een bepaald bedrag per maand in en ik leg ook een bedrag per maand in. Ik ben heel tevreden hoe het nu is geregeld en ik ben blij dat ik dit in goed overleg met haar heb kunnen regelen. Niet alleen voor mij maar ook voor de andere collega’s in deze praktijk. Ik blijf het raar vinden dat alle zorgberoepen zijn aangesloten bij het pensioenfonds Zorg en Welzijn en dat paramedici hierbij niet zijn aangesloten.

Ik verheug me op wat komen gaat. Ik krijg nu een goede baan, leuke collega’s, ik ga werken met de doelgroep die ik héél fijn vind. Én ik heb een mooie financiële regeling voor nu en voor mijn toekomst.

Deel deze pagina