Verhaal van Ingrid Sibbing-Hodzelmans

Inzicht helpt om slimme keuzes te maken

Ingrid Sibbing is adviseur arbeidsvoorwaarden en rechtspositie bij gemeente Roermond én is sinds maart 2022 ook pensioenambassadeur. 

Al tijdens mijn studie Fiscaal Recht merkte ik, dat ik vooral interesse had in de menselijke kant van het vak: pensioen, sociale zekerheid en arbeidsrecht. Geen idee waar dat vandaan komt. Veel mensen vinden pensioen en de ontwikkelingen in de wetgeving ingewikkeld. Maar ik vind het juist leuk om die ontwikkelingen te volgen en te begrijpen. Pensioen is bovendien een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. En er zijn keuzes in te maken, al zijn veel mensen zich daar niet zo van bewust. Mijn collega’s zeggen tegen mij: ‘Fijn dat jij er interesse in hebt; wij voelen dat niet zo’.  

Vanuit die interesse en vanuit mijn rol als arbeidsvoorwaardenadviseur had ik al gesprekken met de accountmanager van het ABP. En toen die op een gegeven moment vroeg of ik pensioenambassadeur wilde worden, dacht ik Ja, dat is wel leuk!  Na de training die ik daarvoor kreeg, postte ik op LinkedIn dat ik pensioenambassadeur was geworden. Tot mijn verrassing kreeg ik heel veel reacties. Pensioen leeft op een of andere manier wél bij mensen! 

Het fijne van dit werk vind ik dat ik mensen inzicht in hun situatie kan geven, dankzij de korte lijntjes met ABP. Juist wanneer iemand in een lastige situatie verzeild raakt. Zoals de medewerker die langdurig ziek werd en uiteindelijk met ontslag ging. Zoiets is natuurlijk nooit prettig. Ik heb haar aangeboden om een pensioenberekening te laten maken en te kijken of zij nog slimme keuzes kon maken. Dat bleek te kunnen. Door haar ouderdomspensioen al een beetje in te laten gaan, kon zij een stukje voorwaardelijke inkoop veiligstellen. Ik vroeg ABP twee berekeningen te laten maken en door die naast elkaar te leggen, kon zij zelf bepalen wat het meest gunstige voor haar was. Ik kan zo’n keuze natuurlijk niet voor mensen maken. Maar dankzij het inzicht dat ik wél kan geven, kunnen zij zelf slimme keuzes maken! Zeker onder vervelende omstandigheden is het fijn als je iemand daar attent op kunt maken. Zo kan ik het verschil maken en dat doet goed!  

Hoewel ik zelf nog lang niet aan mijn pensioen toe ben, kijk ik wel regelmatig op MijnABP. En bij een stap in mijn loopbaan vraag ik mij af Wat betekent dit voor mijn pensioen? Niet iedereen is er zo mee bezig. Ik merk toch dat de meeste vragen die ik krijg, vooral van mensen komen die tegen hun pensioen aanzitten. Zij willen weten wat de impact is van eerder stoppen met werken of juist langer doorgaan of wat het nieuwe pensioenstelsel voor hen betekent. Ook jonge mensen zou ik aanraden af en toe op MijnABP te kijken. Ook al is hun pensioen nog ver weg, het is belangrijk dat zij straks een goed vangnet hebben. En misschien lijkt het ingewikkeld, maar als je vaker kijkt, krijg je er een gevoel bij. Het grappig is: vragen hebben vaak een sneeuwbaleffect. Als één medewerker bij mij is geweest, volgt een volgende collega vaak snel.  

De vraag die ik altijd stel aan mensen die bij mij komen: ‘Als je mocht dromen, wat zou je dan het liefste willen?’  Want als je ergens van droomt, kun je gaan nadenken wat je daarvoor moet doen. Vanuit het antwoord op die vraag kunnen we dan kijken naar iemands financiële situatie en de keuzes die er te maken zijn. Want er valt vaak veel meer te kiezen dan mensen denken. Maar dat moet je wél weten…. 

Deel deze pagina