Verhaal van Jeannette Oosterwijk

Zorg dat je al voor je pensioen meer vrije tijd hebt

Vroeger kon ik me niet voorstellen hoe het zou zijn om met pensioen te gaan. Het stond te ver van me af. Ik vind mijn werk heel leuk hier op het urologisch research Lab van het Radboudumc. Maar nu denk ik: er zijn ook heel veel leuke dingen buiten het werk. Vandaar dat ik me heb voorgenomen om te stoppen op mijn 64e. Ik ben net 61 jaar geworden en mijn man is officieel met pensioen, maar werkt nog zo’n 1,5 dag per week. Dus als hij echt is gestopt, dan ga ik na een paar jaar ook stoppen.

Bij mij begon het denken over eerder stoppen met werken toen een jaar of 4 tot 5 geleden een aantal vrienden met pensioen ging. Die vrienden zijn 5 jaar ouder dan ik. Dan praat je met elkaar over dit soort dingen. Ik besloot toen dat ik niet tot mijn 67e wilde doorgaan met werken. Dat komt ook omdat mijn man 6 jaar ouder is dan ik. En je wil nog leuke dingen kunnen doen samen. Samen werken in de tuin, reizen, het huis opknappen, lezen. En daarnaast ben ik mantelzorger. Ik ga 1 dag in de week naar mijn moeder. Zodoende blijft er weinig tijd over om te zingen, een andere hobby van me.

Mijn plan is om mijn werk af te bouwen. Dus volgend jaar al een dag minder te gaan werken, van 4 naar 3 dagen in de week. Dat is ook een tip die ik aan anderen zou willen meegeven. Zorg dat je al voor je pensioen meer vrije tijd hebt en meer rust. En bereid je goed voor. Een paar maanden geleden hebben mijn man en ik de cursus Pensioen in Zicht gedaan. Dit is een cursus voor mensen die aan de vooravond staan van hun pensioen. Het was een hele gemixte groep, niet alleen maar ABP-deelnemers ook, maar je bent wel allemaal met vergelijkbare dilemma’s bezig.

Ook al denk je zo’n cursus is heel suf. Dat heb ik niet nodig. Ik zou het zeker aanraden. Je ontmoet lotgenoten. Het financiële stuk van de cursus was ook interessant en ze vertelden over het belang van een levenstestament. Dan leg je dingen vast die belangrijk zijn in de periode voor je dood. Verder heb ik door de cursus leren inzien hoe belangrijk sociale contacten dicht in de buurt zijn. Dat je die weet vast te houden of juist gaat uitbouwen.

Als je ouder wordt – dat zie ik ook aan mijn moeder- wordt je wereldje steeds kleiner.

Ik wil straks nog meer tijd besteden aan mijn vrienden. Lekker reizen en boeken lezen. Misschien ook vrijwilligerswerk doen. Ik weet van mezelf dat ik structuur prettig vind. Ik vind het belangrijk om fit te blijven. Sporten op vaste tijden in de week zou daarbij kunnen helpen. Dus niet alleen maar sporten wanneer ik daar zin in heb. Dat zijn de kleine dingen die je oppikt tijdens zo’n cursus. Voor mij was dat: het belang van sociale contacten dichtbij en fysiek fit blijven.

Deel deze pagina