Verhaal van Henk van Loon

Militair? Dat ben én blijf je

Ik ben met functioneel leeftijdsontslag (FLO), een soort prepensioen. Dat komt doordat het werk bij het leger een zwaar beroep is. Het idee van prepensioen is dat je mensen van boven de 50 niet meer met volledige bewapening door Afghanistan kan laten gaan. Dus je moet ze er wel uitsturen om plaats te maken voor de jongere garde. Mijn broer Ton en ik zaten allebei bovenaan de piramide, dus moesten we er wel uit. 

Toen we in dienst kwamen, bouwden we geen pensioen op. Het pensioen en het prepensioen kwamen gewoon uit de begroting van Defensie. Pas in de loop van de tijd is het pensioen overgeheveld naar het ABP. Omdat het pensioen voorheen uit de begroting werd betaald, hadden we niks te maken met dekkingsgraden en zo. Dat is nu wel anders geworden. 

Vroeger dachten we over die dingen helemaal niet na. Dat werd gewoon geregeld vanuit Defensie. We hadden bijvoorbeeld ook geneeskundige verzorging. Daar ging je dan naartoe in plaats van naar de huisarts. Die kosten zaten gewoon in de grote pot.   

Ik kan nu in principe de hele week vakantie vieren. Toch mis je je kameraden en wat je gedaan hebt. Maar hoe langer je eruit bent, hoe meer dat ook vervlakt natuurlijk. Ik heb mijn baan altijd met heel veel plezier gedaan. 

Toen ik 6 jaar geleden met prepensioen ging, betekende dat ik van 40 uur werken naar opeens 0 uur ging. Ik had best nog wat willen doen. Dus als ik voor de klas had kunnen staan voor Defensie, had ik dat met veel plezier gedaan. Maar je moet iets gaan zoeken, want je kunt niet de hele dag thuiszitten. Ooit is dat hele huis schoon. Je wil echt niet achter de geraniums zitten, dus ga je een baantje zoeken. 

Op dit moment geef ik les en zit ik in het bestuur van een schietvereniging. Het is eigenlijk een burgervereniging, maar alleen militairen kunnen lid worden. Ze kunnen bij ons ervaring opdoen met voor Defensie vreemde wapens, zoals Kalasjnikovs. Gek genoeg krijgen we ook van Defensie te horen dat we als vereniging moeten verjongen, terwijl Defensie daar helemaal los van staat. Ook daar zullen we dus waarschijnlijk op grond van onze leeftijd moeten vertrekken. 

Daarnaast ben ik atletiektrainer. Daar gaan ook de nodige uren inzitten. En ik help mijn broer Ton met zijn tuin. Die is zo groot, dat kan hij nooit alleen af. Ik heb dus genoeg om handen. Maar militair? Dat ben én blijf je. De kinderen aan wie ik lesgeef, zien het verschil tussen mij en een willekeurige andere die voor de klas staat. Ik ben daar trots op.

Deel deze pagina