Verhaal van Gerrit Langenberg    

Wij zijn 6 maanden per jaar onderweg

Op mijn 18e ging ik aan de slag bij Defensie. Ik wist toen al: ik kan – toen nog – op mijn 55e met pensioen. Dat was voor mij ook een belangrijke reden om hier te gaan werken. Ik heb eerst de opleiding voor rijinstructeur bij de Landmacht in Eindhoven gedaan. Daarna heb ik ruim 20 jaar in Bergen op Zoom gewerkt als rijinstructeur, maar ook in andere functies.

Als je nog jong bent, dan ben je niet bezig met je pensioen. Dat gebeurde bij mij ook pas rond mijn 50ste. Toen begon het aftellen en ben ik gaan kijken: hoeveel krijg ik straks? Hoe zit met mijn AOW? Ik kan nog gebruikmaken van een regeling waarbij je pensioen tot aan de AOW-leeftijd aangevuld wordt tot je laatstverdiende loon. Mooi om daarvan te kunnen profiteren. 

Op mijn 56ste trok ik de deur van de kazerne achter me dicht. Ik wilde echt geen dag langer werken, maar alleen nog maar genieten. Echte ideeën over wat ik wilde had ik niet. Het moest in ieder geval iets actiefs zijn. Een jaar of 30 geleden leefden mijn vrouw en ik nog heel ongezond. We rookten, bewogen niet veel. Toen zijn we gaan hardlopen en dat werd verslavend. We stopten 10 jaar geleden ook met roken, gingen gezonder eten en gingen naast het lopen ook mountainbiken en meedoen aan wedstrijden.

Ik heb altijd gewerkt om te leven. En niet andersom. Als je dan stopt met werken dan wil je ook nog prettig leven. Voor ons betekent dat erop uit gaan en veel sporten. Een paar jaar geleden kochten we onze eerste camper. Hup, fietsen achterin en je kan weg. Je hebt altijd je huis bij je. Het bleek ideaal voor ons. Nu zijn we 6 maanden per jaar onderweg met de camper.

We staan elke dag ergens anders. Op gratis plekken zonder veel faciliteiten, anders is het niet te betalen. We wekken onze eigen stroom op met zonnepanelen, hebben een toiletje en hebben dus niet veel nodig. Nu staan we in Frankrijk, bij een riviertje. Daar wassen we ons in. We hebben een schitterend uitzicht op een abdij, maar staan soms ook op plekken die er niet uitzien. Geen probleem, de volgende dag zijn we toch weer weg. Het bevalt ons prima in het buitenland. In België en Frankrijk is het allemaal wat gemoedelijker, de mensen zijn jovialer en de natuur is er prachtig. Als er een loop- of fietswedstrijd is, loopt het hele dorp uit en is er van alles te doen. Ik geniet elke dag van mijn pensioen.”
 

Deel deze pagina