Verhaal van Anne Marie van der Weerd

Wat een kaartje kan doen

Het is 17 maart 2020 als ik een telefoontje van de heer De Boer krijg. 

Hij heeft een vraag over het nabestaandenpensioen. Zijn vrouw is terminaal en hij wil weten hoe het geregeld is met het nabestaandenpensioen. Het is een emotioneel gesprek omdat ook zijn zieke vrouw via de speaker mee kan luisteren en praten. Ze heeft uitgezaaide kanker en heeft niet lang meer te leven. Ik beantwoord alle vragen en geef aan dat mevrouw het ouderdomspensioen eerder kan opnemen en dat dit ook maximaal verhoogd kan worden, zodat zij zoveel mogelijk pensioen ontvangt in de periode dat zij nog leeft. Het nabestaandenpensioen kan ook maximaal verhoogd worden zodat meneer een zo hoog mogelijk maandbedrag ontvangt na het overlijden van zijn vrouw. De deelnemer is erg blij met deze informatie en we hebben het nog even over het ziektebeeld van mevrouw. Dit is heel aangrijpend. Ze is nog zo jong. Ik merk dat het veel impact op mij heeft en ik besluit een kaartje te sturen met een mooie tekst om deze twee mensen heel veel sterkte te wensen.   

Na een paar weken (we werkten ondertussen thuis door corona) kreeg ik een e-mail van de postkamer. Er was een brief voor mij gekomen en die was in de postkamer ingescand. De collega vond dat ik de brief zeker moest ontvangen. Toen ik de brief opende, was ik zeer verbaasd dat het een brief van meneer De Boer bleek te zijn. In deze brief bedankte hij mij voor mijn hulp en mijn kaartje. Zijn vrouw was inmiddels overleden, maar mijn kaartje had haar veel goed heeft gedaan en haar blij gemaakt. Meneer De Boer had nooit verwacht dat er uit zo’n grote organisatie zo’n lief en menselijk bericht zou komen. Hij was blij dat er nog steeds mensen zijn die aan andere mensen denken en geeft aan dat ik een prachtig mens ben. 

Je kunt je voorstellen dat deze brief het een en ander in mij heeft losgemaakt. Ik was verrast en emotioneel omdat ik zo’n mooie dankbetuiging mocht ontvangen. 

Ik heb mede door dit voorval ontdekt dat een grote instelling ook menselijk mag zijn en dat dat van grote betekenis voor een deelnemer kan zijn. 

Deel deze pagina